Traficom vaikuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen numero 3: Pyrimme takaamaan terveellisen elämän ja hyvinvoinnin kaiken ikäisille.

YK-tavoite 3: Taata terveellinen elämä ja hyvinvointi kaiken ikäisille.

Liikenteen turvallisuuden edistäminen on yksi Traficomin keskeisistä tehtävistä kaikissa liikennemuodoissa

Vuonna 2024 Suomi sai European Transport Safety Councilin (ETSC) liikenneturvallisuuspalkinnon. Tunnustus myönnettiin pitkäaikaisesta ja tuloksellisesta tieliikenneturvallisuustyöstä sekä kattavasta liikenneturvallisuusstrategiasta ja toimenpiteistä kaikkien tienkäyttäjien turvallisuuden parantamiseksi. Palkinto myönnettiin Suomelle ensimmäistä kertaa ja sen otti vastaan liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne. ETSC on Brysselissä toimiva, tieliikenteen turvallisuutta edistävä järjestö, johon kuuluu noin 60 jäsenjärjestöä Länsi-Euroopan maista. 

Traficom myönsi vuonna 2024 kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelmasta yhteensä 5,2 miljoonaa euroa valtionavustuksia 31 kävelyn ja pyöräliikenteen olosuhteita sekä turvallisuutta parantavalle hankkeelle ympäri Suomen. Olosuhteita parannettiin muun muassa rakentavamalla jalkakäytäviä, pyöräteitä, pyöräkatuja sekä pyöräpysäköintiä ja viitoitusta. Investointiohjelmalla pyritään lisäämään kävelyn ja pyöräliikenteen houkuttelevuutta ja turvallisuutta arjen matkoilla. 

Traficom on selvittänyt uusien kuljettajien ja ikäkuljettajien kokemuksia liikenteestä vuosittaisilla kyselytutkimuksilla jo pitkään, uusien kuljettajien osalta vuodesta 2001 ja ikäkuljettajien osalta vuodesta 2009 alkaen. Näitä pitkiä aikasarjoja hyödynnetään muun muassa ajoterveyden ja liikenneturvallisuuden kehityksen arviointiin, lakiuudistusten seurantaan ja ajokorttijärjestelmän ja koulutuksen suunnitteluun. 

Traficomin markkinavalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että myytävänä olevat ja maahantuodut ajoneuvot ja niiden tarvikkeet ja laitteet ovat turvallisia ihmisten terveydelle, omaisuudelle ja ympäristölle. Vuonna 2024 Traficomin markkinavalvonnan teettämissä testeissä havaittiin vakavia riskejä raskaiden perävaunujen vetoaisojen rakenteissa. Rakennevika voisi pahimmillaan johtaa vetoaisan pettämiseen ja perävaunun irtoamiseen. Traficom määräsi testitulosten perusteella kahdelle vetoaisalle palautusmenettelyn. Palautusmenettelyssä vaarallisen tuotteen myynti on lopetettava ja tuotteet on kerättävä takaisin myös loppukäyttäjiltä. Traficom tiedotti havainnoista laajasti. 

Ajoterveys on merkittävä osa liikenneturvallisuutta

Kuljettajan ajoterveys on merkittävässä roolissa tieliikenteen turvallisuudessa. Onnettomuusinstituutin (OTI) Ajoterveysraportin mukaan 16 % vakavista tieliikenneonnettomuuksista vuosina 2014-2018 johtui kuljettajan saamasta sairauskohtauksesta. Lisäksi 39 % onnettomuuksista fyysinen tai psyykkinen sairaus oli taustariskinä, joka vaikutti onnettomuuden syntyyn.

Traficom liikennelääketiede kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia toimimaan vastuullisesti kuljettajien ajoterveyden arvioimiseksi. Koulutamme säännöllisesti muun muassa ammattikuljettajien terveydestä huolehtivia työterveyshuollon ammattilaisia. Myös kuljettajat tarvitsevat työkaluja oman ajoterveytensä ylläpitämiseksi ja poliisi tarvitsee valmiuksia tärkeään ajoterveyden valvontaan. Koulutamme säännöllisesti logistiikka- ja turvallisuusalojen opiskelijoita sekä tulevia liikenneopettajia huomioimaan ajoterveyden merkityksen omassa työssään. Vuoden 2024 aikana koulutuksiimme osallistui liki 1500 eri alojen ammattilaista yhteensä 26 eri tilaisuudessa. 

Liikenneturvallisuuden parantaminen edellyttää aktiivista yhteistyötä ja verkostoitumista muiden toimijoiden kanssa. Mukaan liikenneturvallisuusyhteistyöhön löytyy jatkuvasti myös uusia sidosryhmiä. Ajoterveysasioissa teemme tiivistä yhteistyötä eri järjestöjen, julkishallinnon organisaatioiden ja terveydenhuollon toimintayksiköiden kanssa. Esimerkiksi yhteistyössä poliisin ja muiden ajoterveyden ammattilaisten kanssa tavoitimme vuoden 2024 aikana noin 6500 lääkäriä ja lääketieteen opiskelijaa jalkautumalla alueellisille lääkäripäiville eri puolilla Suomea.

Tiiviillä yhteistyöllä eri alojen ammattilaisten kanssa vaikutamme ajoterveysasioissa liikenteen turvallisuuteen.

Petteri Harjuvaara, erityisasiantuntija

Et ole voittamaton, olet korvaamaton – veneilyturvallisuutta edistämässä

Veneilyturvallisuuden kehittäminen on keskeinen osa Traficomin tehtävää. Vaikka veneilyn pidemmän aikavälin turvallisuustrendi on ollut myönteinen, onnettomuuksia tapahtuu edelleen – erityisesti Suomen sisävesillä. Ennakkotilastojen mukaan vuonna 2024 huviveneilyonnettomuuksissa kuoli 33 henkilöä.

Kesällä 2024 kampanjoimme yhteistyössä Alkon kanssa muistuttamalla pelastusliivien tärkeydestä ja alkoholin välttämisestä vesillä. ”Et ole voittamaton, olet korvaamaton” -kampanjaviestillä haluttiin tavoittaa erityisesti yli 55-vuotiaita miehiä Vuoksen vesistön alueella, sillä kyseinen ryhmä ja alue korostuvat kuolemaan johtaneissa veneilyonnettomuuksissa. Alkoholi, pelastusliivittömyys ja kiikkerä vene lisäävät onnettomuusriskiä vesillä merkittävästi.

Kampanja toteutettiin juhannuksen ympärillä ja se näkyi laajalti sosiaalisen median kanavissa, perinteisissä medioissa sekä Alkon myymälöissä. Lisäksi Traficom viesti vuoden aikana eri tavoin veneilyturvallisuuden parantamisesta, ja asiantuntijamme olivat kertomassa aiheesta alan messuilla.

Turvallisuus rakentuu yhteistyössä

Traficomin johtama veneilyverkosto kokoontui vuonna 2024 viisi kertaa. Verkosto toimii veneilykentän ja viranomaisten yhteistyöelimenä, ja sen ensisijaisena tavoitteena on veneilyn ja vesillä liikkumisen turvallisuuden parantaminen. 

Veneilyverkoston alaisuuteen kuuluvat turvallisuuden, turvallisuusviestinnän ja koulutuksen alatyöryhmät.

Vuonna 2024 veneilyverkosto muun muassa haastoi yrityksiä ja sidosryhmiä osallistumaan pelastusliivipäivään 25.5.2024 ja vaikuttamaan ihmisten asenteisiin. 

Vaikuttamista kansallisesti ja kansainvälisesti

Traficom toimi vuoden aikana aktiivisesti myös kansallisilla veneilyturvallisuuden foorumeilla. Näitä ovat esimerkiksi Turvallisesti kaiken ikää -ohjelman hukkumisia ja vesiliikenneonnettomuuksia käsittelevä työryhmä sekä Lasten ja nuorten turvallisen liikkumisen ja uimataidon edistämisen asiantuntijatyöryhmä. 

Olimme tiiviisti mukana myös veneilyyn liittyvässä kansainvälisessä toiminnassa olemalla aktiivinen esimerkiksi huviveneiden markkinavalvonnan, veneilyn pätevyyksien ja veneilyturvallisuuden eri foorumeilla. Traficom onkin arvostettu toimija veneilyn kansainvälisellä kentällä.

Infograaffi huviveneilyonnettomuuksissa kuolleista vuosina 2014-2024. 432 kuollutta.

Lentoturvallisuusraportointi ja oikeanlainen turvallisuuskulttuuri on ilmailun turvallisuuden kulmakivi 

Avoin havaituista poikkeamista ilmoittaminen ja ilmoitusten oikeudenmukainen käsittely on ilmailussa aina nähty yhtenä tärkeimmistä turvallisuuden peruspilareista. Mitä avoimemmin raportteja tehdään, sitä parempi kuva toiminnan kehittämiskohteista muodostuu, ja sitä tehokkaammin pystytään turvallisuutta kehittämään. Avoimuus auttaa löytämään mahdollisia turvallisuusuhkia, joita ei muuten ehkä tunnistettaisi. Suurta raporttimäärää voi pitää yhtenä indikaattorina hyvästä turvallisuuskulttuurista. 

Vuonna 2024 Traficomiin toimitettiin lähes 20 000 lentoturvallisuusilmoitusta. Määrä oli kaikkien aikojen ennätys. Samaan aikaan ilmailun onnettomuusmäärät pysyivät hyvin pieninä, eli määrän kasvu kertoi ennen kaikkea raportointiaktiivisuuden kasvusta. Suomessa olikin vuonna 2021 Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASAn mukaan Euroopan paras raportointiaktiivisuus suhteutettuna liikenteen määrään, ja vuodesta 2021 raportointimäärät ovat vain edelleen kasvaneet. 

Avainasemassa hyvän raportointiaktiivisuuden saavuttamiseksi on ollut noudattaa oikeudenmukaisen turvallisuuskulttuurin (Just Culture) periaatteita. Se tarkoittaa luottamuksellisen ilmapiirin luomista niin toimijoilla kuin viranomaisella. Tällainen ilmapiiri kannustaa turvallisuustiedon esiin tuomiseen, koska ilmoittanut voi olla varma että tieto käsitellään asianmukaisesti eikä tahattomista tai suunnittelemattomista virheistä tai poikkeamista rangaista. Oikeanlaisessa turvallisuuskulttuurissa ei kuitenkaan myöskään hyväksytä tahallisuutta tai törkeää huolimattomuutta. Organisaation kulttuuri vaikuttaa merkittävästi myös raportoinnin määrään ja laatuun. Turvallisuuskulttuuri, joka kannustaa virheiden raportointiin ja avoimuuteen, on olennainen osa toimivaa lentoturvallisuusjärjestelmää.

Viime vuoden suuri raporttimäärä on vuosien järjestelmällisen työn tulosta. Avainasemassa ovat ilmailuorganisaatiot ja yksittäiset ilmailijat, mutta myös viranomainen. Kaikki raportit käsitellään samojen periaatteiden mukaisesti niin toimijoissa kuin viranomaisessa: tapauksen tiedot kerätään ja analysoidaan systemaattisesti, arvioidaan riskin kannalta, määritetään tarve toimenpiteille, toteutetaan ne ja seurataan niiden vaikuttavuutta. Isossa kuvassa ilmoitustietoa hyödynnetään turvallisuustilanteen seuraamiseen ja sen edelleen kehittämiseen sekä kehityssuuntien havaitsemiseen ja niihin reagointiin.

Suomi tähtää kohti Euroopan turvallisinta raideliikennettä

Vuoden 2024 aikana laaditun Suomen ensimmäisen kansallisen raideliikenteen turvallisuussuunnitelman visiona on, että Suomen raideliikenne on Euroopan turvallisinta vuoteen 2035 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta eväät sen saavuttamiseen ovat olemassa - onhan turvallisuuden kehittäminen keskeinen osa jokaisen raideliikenteen toimijan työtä. 

Traficom käynnisti kansallisen turvallisuussuunnitelman laatimisen alkuvuodesta 2024 ja sitä valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Suunnitelman työstämisen yhteydessä oli palkitsevaa huomata, että raideliikenteen toimijat toivat aktiivisesti esiin turvallisuuden parantamisehdotuksia sekä osoittivat sitoutumisensa turvallisuuden parantamistyöhön. Vuosille 2025–2027 ulottuva turvallisuussuunnitelma hyväksyttiin vuoden 2024 joulukuussa.

Raideliikenteen kansallisen turvallisuussuunnitelman tarkoituksena on ohjata ja systematisoida raideliikenteen turvallisuuden parantamiseksi tehtävää työtä. Suunnitelma sisältää turvallisuusvision, sen toteutumiseen tähtäävät kansalliset turvallisuustavoitteet sekä tavoitekohtaisia toimenpiteitä, jotka koskevat sekä rautatie- että kaupunkiraideliikennejärjestelmää. Turvallisuussuunnitelma korostaa turvallisuuden kehittämisen yhteistä suuntaa ja lisää toimijoiden ymmärrystä heidän roolistaan Suomen raideliikenteen turvallisuuden parantamistyössä. 

Suunnitelmaa toteutettaessa onkin tärkeää, että kaikki alan toimijat huomioivat turvallisuussuunnitelman tavoitteet toiminnassaan ja toteuttavat sen sisältämiä toimenpiteitä omissa organisaatioissaan myös toimijoiden välisestä yhteistyöstä huolehtien - turvallisuuden kehittämiseen tarvitaan meitä kaikkia. 

Traficom seuraa ja tiedottaa turvallisuussuunnitelman toimenpiteiden edistymistä sekä vastaa suunnitelman päivittämisestä.

Kyberturvallisuuskeskuksella keskeinen rooli yhteiskunnan kyberturvallisuuden varmistamisessa

Kyberturvallisuus on keskeinen osa Suomen ja suomalaisen yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Virastomme kyberturvallisuuskeskuksella on tärkeä rooli varmistaa kyberturvallisuutta, jonka uhkataso on kohonnut pysyvästi. Kehitämme ja valvomme viestintäverkkojen ja -palveluiden toimintavarmuutta ja turvallisuutta ja tuotamme kyberturvallisuuden tilannekuvaa. 

Toimintamme kyberturvallisuuden varmistamisessa vaatii saumatonta, luottamukseen perustuvaa yhteistyötä. Tuotamme organisaatioiden ja kansalaisten käyttöön useita erilaisia tilannekuvatuotteita, joiden avulla yhteiskunnan toimijat saavat ajantasaista tietoa kyberturvallisuuteen vaikuttavista tapahtumista ja ilmiöistä. Teemme heidän kanssaan laajaa yhteistyötä kyberturvallisuuden saralla. 

Lisäksi tuemme kyberturvallisuustoimialan kehitystä Suomessa. Osana Kyberturvallisuuskeskustamme toimii Kyberturvallisuuden tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden Suomen kansallinen koordinointikeskus (National Coordination Centre Finland, NCC-FI). Sen tehtävänä on luoda edellytyksiä suomalaiselle kyberturvallisuustoimialalle, kuten yrityksille, korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille osallistua kansainväliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan. 

Kyberturvallisuuskeskus mukana useissa alan tapahtumissa

Vuonna 2024 Traficomin Kyberturvallisuuskeskus tavoitti omissa ja sidosryhmien kanssa järjestetyissä tapahtumissa tuhansia ihmisiä. Suurimpia tietoturvayhteisölle järjestettyjä tapahtumia olivat Huoltovarmuuskeskuksen kanssa järjestetty Tietoturvaseminaari, joka tavoitti yli 3000 ihmistä. Neljän Huoltovarmuuskeskuksen ja Kyberala ry:n Kyberala Murroksessa -webinaarin sarjan tilaisuuksiin osallistui yhteensä noin 2000 henkilöä. Kuntien Kyberturvallisuus -webinaariin osallistujamäärä oli noin 300.

Järjestimme Huoltovarmuuskeskuksen kanssa 5G-verkkojen ja ratkaisujen tietoturvaan Hack the Networks -hakkerointitapahtuman. Hack the Networks -tapahtumassa oli kuusi haasteiden asettajaa kolmessa eri haasteessa. Haastekumppaneitamme olivat PwC, Aalto-yliopisto, Fortum, Digita, Nokia sekä Ericsson. Tapahtuma keskittyi yksityisten 5G-verkkojen ja kriittisten käyttötapausten kyberturvallisuuteen. 

Kyberturvallisuuskeskuksen ja Huoltovarmuuskeskuksen Ohjelmistoturvallisuuden kehittämisen hankkeen symposium järjestettiin yhteistyössä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kyberturvallisuusalan korkeakoulutusta kehittävän, koordinoivan ja tarjoavan verkoston kanssa järjestettiin. Tilaisuuden tavoitteena oli ideoida ja tunnistaa yhdessä kehittämishankkeita, joita toteuttamalla voidaan tukea ohjelmistojen ja digitaalisen turvallisuuden opetusta.

Traficom osallistui myös omalla osastollaan ja asiantuntijapuheenvuoroillaan huhtikuussa Jyväskylässä järjestettyyn Digiturvamessuille, syyskuussa 2024 Kuntaliiton järjestämään kunnille suunnattuun Kuntamarkkinoihin sekä lokakuussa järjestettyyn Cyber Security Nordic -messuille Helsingissä. 

Kyberturvallisuuskeskus osallistui Keskusrikospoliisin kanssa lapsille ja nuorille suunnattuun Assembly Summer 2024 - pelitapahtumaan Helsingissä, jossa asiantuntijat kertoivat tietoturvallisesta pelaamista sekä kertoivat pääasiassa nuorista koostuvalle yleisölle, miten eettisestä hakkeroinnista voi tulla ammatti ja mitkä ovat valkohattuhakkeroinnin pelisäännöt. Kyberturvallisuuskeskus oli myös mukana helmikuussa Kaapelitehtaalla Helsingissä 2024 järjestetyn Disobey-hakkeritapahtuman Community Villagessa. 

Lisäksi järjestimme vuonna 2024 useita webinaareja ja verkkotapaamista ajankohtaisista kyberturvallisuuden aiheista, kuten kyberkestävyyssäädös, Kybermittari, EUn kyberturvallisuussertifioinnit sekä Euroopan tietoturvadirektiivi NIS2.

Nyt valppaana! Verkossa kaikki ei ehkä ole sitä miltä näyttää

Elokuussa 2024 käynnistyi Traficomin, Digi- ja väestötietoviraston ja Keskusrikospoliisin yhdessä tuottama Nyt Valppaana -kampanja. Kansalaisille suunnatuilla verkkosivuilla, videoilla ja somepostauksissa käydään läpi yleisimpiä huijaustapoja. Kerromme myös, miten toimia, jos rahat, verkkopankkitunnukset tai maksukorttitiedot kaikesta huolimatta päätyvät rikollisen haltuun.

Osaamiselle ja uusille taidoille on tarvetta, sillä suomalaiset menettävät erilaisten petosten seurauksena vuosittain kymmeniä miljoonia euroja. Myös vuonna 2024 päivitetyssä Suomen kyberturvallisuusstrategiassa muistutetaan, että kyberturvallisuusosaaminen on osa kansalaistaitoja. Osaavat ja vastuullisesti toimivat yksilöt lisäävät merkittävästi myös yhteisöjen ja organisaatioiden turvallisuutta. 

Nyt valppaana -kampanja toi yleisimpiä huijaustapoja esiin arkisten esimerkkien kautta. Ensimmäisen kampanjalähdön avulla tavoitimme yli 2 miljoonaa suomalaista. Kampanja vetosi hyvin eri ikäluokkiin ja sen pääviestit koettiin helposti ymmärrettäväksi.

Kampanjaan tulee vuonna 2025 tulossa uutta sisältöä. Uusien videoiden aiheena on laitteiden ja sovellusten päivittäminen sekä vahvat salasanat. Kampanjan materiaalit ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Saavutettavuuden lisäämiseksi osa videoista on tuotettu myös viittomakielellä.

Päivitetty