Traficom vaikuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen numero 11: Pyrimme takaamaan kestävät kaupungit sekä asuinyhdyskunnat.

YK-tavoite 11: Taata turvalliset ja kestävät kaupungit sekä asuinyhdyskunnat

Kestäviä kaupunkeja valtakunnallisella liikennejärjestelmäsuunnittelulla

Vuonna 2024 Traficom on osallistunut valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman eli Liikenne 12 -suunnitelman päivitykseen. Valtakunnallisesta liikennejärjestelmäsuunnittelusta on muodostunut jatkuva prosessi, johon sisältyvät tietopohjan kehittäminen, suunnitelman laadinta laajaa tietopohjaa ja vaikutusarviointia hyödyntäen, suunnitelman toimeenpano sekä sen seuranta. Traficom vastaa erityisesti Liikenne 12 -suunnitelman valmistelun vaikutusten arvioinnista ja tuottaa strategista kokonaiskuvaa liikennejärjestelmästä ja sen kehittämistarpeista yhteistyössä Väyläviraston ja muiden sidosryhmien kanssa. Tällä hetkellä vielä luonnosvaiheessa olevalle valtakunnalliselle liikennejärjestelmäsuunnitelmalle on asetettu kolme keskenään priorisoitua tavoitetta: toimivuus, turvallisuus ja kestävyys.   Kaupunkiseuduilla kestävän liikkumisen mahdollisuuksia edistettäisiin suunnitelmaluonnoksen mukaan erityisesti kestävän ja tehokkaan kasvun näkökulmasta. 

Traficom on ollut myös neuvotteluosapuolena ja allekirjoittajana maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuksissa, jotka valtio solmii Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkiseutujen kanssa. Sopimukset tukevat Suomen suurimpien kaupunkiseutujen kasvua ja kehitystä. MAL-sopimuksissa määritellään valtion ja kaupunkiseutujen yhteiset tavoitteet ja konkreettiset toimenpiteet lähivuosien kestävän yhdyskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän kehittämiselle sekä asuntotuotannolle.

Traficomilla on laaja tehtäväkenttä esteettömyyden ja saavutettavuuden edistäjänä

Esteettömyydellä tavoitellaan sitä, että kaikilla ihmisillä olisi yhdenvertainen mahdollisuus osallistua ja toimia yhteiskunnassa. Traficomin työssä tämä tarkoittaa esteettömyyden valvontaa ja edistämistä tietoyhteiskunnan sähköisissä palveluissa ja tuotteissa, henkilöliikennepalveluissa sekä audiovisuaalisissa sisältöpalveluissa.

Valvomme esteettömyyden ja saavutettavuuden toteutumista sähköisissä palveluissa ja tuotteissa

EU:n esteettömyysdirektiiviin perustuvien uusien esteettömyysvaatimusten valvonta alkaa Traficomissa kesäkuussa 2025. Uudet vaatimukset koskevat useita erityisesti yksityisen sektorin palveluja, kuten kuluttajille tarjottavia verkkokauppoja, viestintäpalveluja sekä liikenteen palveluja. Tuotteita koskevia esteettömyysvaatimuksia tulee mm. tietokonelaitteistoille, maksupäätteille sekä pankki- ja lippuautomaateille. Vuonna 2024 valmistauduimme uusiin valvontatehtäviin muun muassa viestimällä uusista vaatimuksista soveltamisalaan kuuluville toimijoille, käynnistämällä uusia vaatimuksia koskevan neuvonnan sekä suunnittelemalla valvonnan prosesseja ja valvonnassa hyödynnettävien tietojärjestelmien käyttöönottoa. Osallistuimme valvonnan käynnistämistä ja esteettömyys- ja saavutettavuusstandardointia koskevaan kansainväliseen yhteistyöhön sekä koordinoimme esteettömyysstandardoinnin kansallisen seurantaryhmän työtä. 

Verkkosivustojen ja mobiilisovellusten eli digitaalisten palvelujen saavutettavuutta - valvoi vuoden 2024 loppuun asti Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Vuoden 2025 alussa digitaalisen esteettömyyden ja saavutettavuuden valvonta keskitettiin kokonaisuudessaan Traficomiin. Uudistuksen myötä palvelujen ja tuotteiden tarjoajat saavat neuvontaa ja ohjausta yhdeltä viranomaiselta, ja yksi viranomainen tarjoaa kansalaisille tukea esteettömyyteen ja saavutettavuuteen liittyvien oikeuksien toteutumisessa. Vuoden 2024 aikana Traficomissa valmisteltiin saavutettavuusvalvonnan tehtävien ja aluehallintovirastosta siirtyvien asiantuntijoiden siirtymän toteuttamista pyrkien varmistamaan saavutettavuusvalvonnan ja -neuvonnan keskeytymätön jatkuvuus.

Henkilöliikennepalvelut ja audiovisuaaliset sisältöpalvelut

Traficom valvoo yleisesti lento-, juna-, laiva- ja linja-autoliikenteessä vammaisten ja liikuntarajoitteisten henkilöiden oikeuksia, joista säädetään EU:n matkustajanoikeusasetuksissa (Ulkoinen linkki). Vuonna 2024 Traficom valvoi esimerkiksi liikenteenharjoittajien henkilöstön koulutuksen toteuttamista, tapasimme sidosryhmiä ja osallistuimme kansainväliseen yhteistyöhön. Toimintaympäristössä tapahtuneiden muutosten vuoksi Traficom tarkasteli linja-autoliikenteen avustusta antavien terminaalien tilannetta uudelleen ja nimesi vuonna 2024 Kampin terminaalin avustusta antavaksi terminaaliksi. Lisäksi Traficom käsittelee näihin oikeuksiin liittyvät vammaisten ja liikuntarajoitteisten matkustajien yhteydenotot.

Traficom tuottaa tilakuvatietoa ja ohjeita liikenteen esteettömyydestä. Vuonna 2024 Traficom julkaisi oppaan avustavan koiran kanssa matkustamisesta joukkoliikenteessä (Ulkoinen linkki). Opas kattaa kaikki joukkoliikennemuodot, taksiliikenteen ja lentoliikenteen. Opas pyrkii helpottamaan avustavan koiran kanssa matkustamista kotimaassa. Lisäksi päivitimme kaikki liikenteen palveluiden esteettömyyden tilakuvat (Ulkoinen linkki) tieto.traficom.fi-alustalla. Loppuvuodesta Traficom osallistui AccessibleEU-hankkeen alaisen tapahtuman järjestämiseen, jossa tarkasteltiin kunnossapitoa ja liikenteen poikkeustilanteita vammaisryhmien näkökulmasta.

Edistimme audiovisuaalisten sisältöpalvelujen esteettömyyttä julkaisemalla ääni- ja tekstityspalveluvelvoitteiden alaisilta tv-yhtiöiltä keräämämme tiedot toteutuneiden palveluiden tuntimääristä (Ulkoinen linkki). Julkaisimme myös kaikilta Suomeen sijoittautuneilta audiovisuaalisten sisältöpalvelujen tarjoajilta keräämämme toimintasuunnitelmat esteettömyyden edistämistoimista vuosille 2024-2025 (Ulkoinen linkki).

Bittimittari, 5G ja laajakaista

Traficomin tavoitteena on digitaalisten yhteyksien turvaaminen merenpohjasta avaruuteen. Yksittäisille käyttäjille digitaaliset yhteydet mahdollistavat esimerkiksi etätyön, viranomaisten kanssa asioinnin ja yritysten digitaalisten palveluiden käyttämisen missä ja milloin tahansa. Suomen tavoitteena on, että 5G-verkot kattavat kaikki asutut alueet vuonna 2030. 

Digitaalinen epätasa-arvo on riski sosiaalisesti kestävälle yhteiskunnalle. Jokaisella tulee olla mahdollisuus hyötyä digitaalisista ratkaisuista ja saada itselleen riittävät yhteydet. Traficomin toteuttamalla helppokäyttöisellä Bittimittari.fi-palvelulla käyttäjät voivat mitata oman laajakaistayhteytensä laatua ja arvioida riittääkö yhteys omiin tarpeisiin ja täyttääkö yhteys ostetun palvelun vaatimukset. Palvelun avulla kaikilla on mahdollisuus ymmärtää omaa laajakaistayhteyttänsä paremmin ja oppia digitaalisen ympäristön toiminnasta.

Kuntien tukena kestävän ja turvallisen liikenteen edistämisessä

Lähes jokaisella Suomen kunnalla on ilmastotavoitteita, ja liikenteeseen kohdistuvat toimet ovat kuntien ilmastotyössä keskeisiä. Traficom tukee kuntia monin eri tavoin kestävän ja turvallisen liikenteen ja viestinnän edistämisessä. Virastomme myöntämät tuet vauhdittavat muutosta ja kehitystä ja niiden avulla rakennamme yhä toimivampaa, kestävämpää ja turvallisempaa tulevaisuutta. 

Valtionavustuksilla Traficom auttaa kuntia toteuttamaan hankkeita, joilla edistetään konkreettisesti kestävää ja turvallista liikkumista, nopeiden laajakaistayhteyksien rakentamista sekä kyberturvallisuutta. Jakamalla tietoa viestintäyhteyksistä, puhtaista ajoneuvohankinnoista, liikenneturvallisuudesta ja kestävästä liikkumisesta autamme kuntia tekemään hyviä päätöksiä ja edistämään tärkeitä tavoitteita.

Valtionavustusten vaikutuksia tulee arvioida säännöllisesti. Valtionavustuslain mukaan valtionapuviranomaisen on sopivalla tavalla seurattava myöntämiensä valtionavustusten käytön tuloksellisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä valtionavustusten vaikutuksia muun muassa kilpailuun, eri väestöryhmien asemaan ja ympäristöön. Vuonna 2024 teetettiin arviointi kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelman valtionavustuksista. Arviointi kohdistui vuosiin 2018-2023, joiden aikana kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelmassa myönnettiin 248 hankkeelle yhteensä 86,5 miljoonaa euroa.  Valtionavustushankkeissa kunnat ovat kehittäneet jalankulun ja pyöräliikenteen väyliä, viitoitusta ja pyöräpysäköintiä.

Päivitetty