Traficom uudisti organisaatiotaan ja toimintaansa vuonna 2024. Onnistuimme perustehtävien hoitamisessa erinomaisesti, vaikka geopoliittinen tilanne on vaikea. Osaava henkilöstömme varmisti viestintäverkkojen ja liikenteen toimivuuden ja turvallisuuden sekä kyberturvallisuuden.
Vaikeasta maailmantilanteesta huolimatta onnistuimme hoitamaan perustehtävämme erinomaisesti. Viestintäverkot ovat toimineet luotettavasti, logistinen järjestelmä on palvellut yhteiskuntaa ja kyberturvallisuus on säilynyt vahvana. Viraston erityisenä vahvuutena on henkilöstön sitkeys ja määrätietoisuus. Olemme rakentaneet perustan, joka kestää ravistelua ja tukee Suomen toimintakykyä myös poikkeustilanteissa.
Varautumisen ja valmiuden kehittäminen sekä aktiivinen yhteistyö eri sektoreiden kesken on ollut tänäkin vuonna viraston toiminnan keskiössä. Huoltovarmuus ja sen varmistamisen toimenpiteet ovat yhteiskunnan keskeisten toimintojen jatkuvuuden kannalta erittäin tärkeitä, ja toimimme tässä tiiviissä yhteistyössä muiden toimijoiden ja sektoreiden kanssa.
Toimintaamme vaikuttaneita muita keskeisiä teemoja olivat tekoäly, kyberturvallisuus, logistisen järjestelmän tehokkuus ja puhdas siirtymä. Nämä teemat tulevat olemaan keskeisiä myös vuonna 2025. Tekoälyn tulee olla osa organisaation kehitystä ja viranomaistoimintaa. Tulemme toimimaan omalta osaltamme esimerkkinä viranomaistoiminnan kehittämisessä sekä luomassa Suomeen yhteiskunnallista kilpailuetua.
Vuoden 2024 aikana saavutimme tuloksemme yhteistyössä henkilöstön ja sidos- ryhmiemme kanssa sekä kykenimme ratkaisemaan haasteita ennakoivasti. Saavutimme hyvin virastolle asetetut tulostavoitteet ja jatkamme monivuotisten tulostavoitteiden toteuttamista myös tulevina vuosina.
Talouden osalta toimintamme kulut ylittivät suunnitellun mukaisesti merkittävästi toimintamme tuotot. Viraston tulos oli 20,7 miljoonaa euroa alijäämäinen, ja katoimme alijäämän aiemmilta vuosilta siirtyneellä määrärahalla. Vuoden 2024 kulumme oli suunnitelmallisesti budjetoitu reilusti alijäämäiseksi, sillä meillä on käynnissä merkittäviä teknologiakehityshankkeita ja lisäksi olemme toteuttaneet toimialan kannalta tärkeitä kertaluonteisia hankkeita.
Valtion tuottavuusohjelman säästötoimenpiteet tulevat vaikuttamaan merkittävästi toimintamenorahoituksemme määrään vuodesta 2025 alkaen. Samaan aikaan meille on osoitettu ja ollaan suunnittelemassa osoitettavaksi runsaasti uusia tehtäviä, joihin emme ole saaneet lisärahoitusta. Tämä aiheuttaa meille merkittäviä haasteita ja vaatii laajalti toiminnan ja toimintatapojen uudistamista. Tuottavuusohjelman haasteisiin vastaamiseksi olemme tiivistäneet toimintaamme, arvioineet tehtävien toteutuksen tasoa sekä käynnistäneet toiminnan tehostamiseksi lukuisia kehityshankkeita.
Vuoden 2024 aikana toimintamme sisäisen kehittämisen keskiössä olivat erityisesti strategiatyö ja organisaatiouudistus.
Uusi strategia - Rakennamme turvallista ja toimivaa yhteiskuntaa
Uusi strategiamme vahvistaa sitoutumistamme turvallisen ja toimivan yhteiskunnan rakentamiseen. Strategiamme korostaa ihmisten, tavaroiden ja tiedon turvallista liikkumista sekä turvallisen digitalisaation ja kestävän talouskasvun edistämistä. Uuden strategian avulla pyrimme aiempaa paremmin ennakoimaan ja ymmärtämään muutosta sekä tukemaan myös muiden yhteiskunnan toimijoiden valmiutta toimia erilaisissa tilanteissa. Haluamme olla virasto, joka pystyy reagoimaan tilanteeseen kuin tilanteeseen sen tullessa vastaan. Henkilöstö on muutoksentekijä, jonka avulla voimme ennakoida, vaikuttaa ja joustavasti mukautua toimintaympäristön muutoksiin.
Strategiamme valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä henkilöstön ja sidosryhmien kanssa. Sidosryhmiä tapasimme laajasti keskustelutilaisuuksissa ja saimme vahvistusta sille, että tekemämme valinnat ovat oikeansuuntaisia.
Organisaatiouudistus tehostaa toimintaamme
Uuden organisaation tavoitteena oli selkeyttää rakenteitamme ja tehostaa toimintaamme. Uudistunut organisaatiomme käynnistyi 1.10.2024, ja toimintamme järjestettiin kahdeksaksi toimialaksi ja viideksi vaikuttavuusverkostoksi. Tavoitteenamme on, että uusi organisaatiorakenne on mahdollisimman selkeä niin asiakokonaisuuksien kuin johtamisenkin osalta.
Huomioimme asiakkaiden ja sidosryhmien näkökulman uuden organisaation rakentamisessa. Haimme selkeyttä organisaation rakenteisiin ja johtamisen rooleihin, yhteis- työstä tinkimättä. Näin pystymme palvelemaan entistä paremmin asiakkaitamme ja tehostamaan toimintaamme toimivien ja turvallisten liikenne- ja viestintäyhteyksien ja palveluiden sekä kyberturvallisuuden edistäjänä.
Henkilöstö aktiivisesti mukana strategiatyössä
Henkilöstömme osallistui organisaation uudistamiseen ja uuden strategian valmisteluun aktiivisesti, ja uudistukset valmisteltiinkin tiiviissä yhteistyössä henkilöstön kanssa. Henkilöstöltä saimme tästä erityisen hyvää palautetta.
Organisaatiouudistuksen jälkeen käynnistimme yhteisten toimintatapojen vahvistamiseksi koko organisaation esihenkilöille koulutusohjelman, joka jatkuu vielä vuonna 2025. Vastaavanlainen koko henkilöstölle suunnattu koulutus on myös meneillään. Lisäksi jatkoimme vuonna 2023 käyttöön otettujen oppimispolkujen toteuttamista ja laajensimme oppimissisältöjä. Oppimispolut sisältävät henkilöstön perehdytysaineiston, kaikille kuuluvia yleisiä ja syventäviä turvallisuuskoulutuksia, keskeisiä tietoja ja taitoja tehtävästä riippumatta sekä teemakoulutuksia.
Henkilöstön määrä henkilötyövuosina kasvoi hieman edelliseen vuoteen verrattuna. Tulevina vuosina määräaikaisen henkilöstön määrä tulee kuitenkin vähenemään, henkilöstön tehtävänkuvia laajennetaan ja tekemistä tullaan tiivistämään entisestään valtion tuottavuusohjelman säästöihin vastaamiseksi. Virastolle osoitettavien uusien tehtävien hoitaminen tulee olemaan merkittävä haaste, mikäli emme saa tehtäviin lisärahoitusta. Tämä tulee myös aiheuttamaan merkittävän riskin henkilöstön kuormittumiselle.