Traficomissa pyrimme toteuttamaan lakisääteiset tehtävämme niin, että toimimme esimerkillisen vastuullisesti niin ekologisesti, sosiaalisesti kuin taloudellisesti. Raportoimme toiminnastamme aiheutuvista suorista vaikutuksista toimintaympäristöön, jotka näkyvät toiminnan jalanjälkenä.
Ekologinen jalanjälki
Sähköinen asiointi kasvaa – sujuvuutta arkeen ja säästöjä ympäristölle
Traficomin Oma asiointi -palvelun käyttö kasvoi vuonna 2024 merkittävästi. Palveluun kirjauduttiin yhteensä 12,1 miljoonaa kertaa, mikä on 12 % enemmän kuin edellisvuonna. Asiakkaat hoitivat palvelun kautta 8,7 miljoonaa asiaa, mikä kertoo sähköisen asioinnin suosiosta ja suomalaisten luottamuksesta helppokäyttöisiin digipalveluihin. Viidessä vuodessa käyttömäärät ovat lähes kaksinkertaistuneet – vuonna 2019 asiointeja tehtiin 4,8 miljoonaa, kun taas vuonna 2024 määrä oli jo 8,7 miljoonaa.
Sähköisten palveluiden kehittäminen on tärkeä osa vastuullisuuttamme. Laajentamalla ajoneuvoverotulosteiden sähköisiä toimitustapoja olemme vähentäneet paperipostin määrää ja siitä aiheutuvia kustannuksia. Nyt ajoneuvoverotuloste toimitetaan sähköisesti kaikille OmaPostia, Kivraa ja Suomi.fi-viestejä käyttäville asiakkaille. Vuoden 2024 aikana hieman yli puolet ajoneuvoverotulosteista toimitettiin sähköisesti (51 %).
Sähköisten palveluiden käytön lisääminen tuo merkittäviä hyötyjä niin asiakkaille, taloudelle kuin ympäristölle. Ne helpottavat arkea, vähentävät turhaa paperinkulutusta ja säästävät resursseja. Jatkamme palveluidemme kehittämistä, jotta yhä useampi voi hoitaa asiansa digitaalisesti – sujuvasti ja vastuullisesti.
Toimitilojen kehittämisessä huomioidaan valtion toimitilastrategian mukaiset vastuullisuustavoitteet
Valtion toimitilastrategia 2023-2030 ohjaa valtion työympäristöjen ja toimitilojen käytön kehittämistä sekä tarkoituksen mukaista yhtenäistämistä. Toimitilastrategian lähtökohtana on, että tilat tukevat tuloksellista toimintaa. Tilojen kehittämisellä edistetään valtion hallinnossa työnteon ja asioinnin sujuvuutta ja parannetaan kustannusvaikuttavuutta sekä pyritään vaikuttamaan toimitilakustannuksiin alentavasti. Tilaratkaisuissa varmistetaan tilojen terveellisyys ja esteettömyys, tietosuoja, tieto- ja tilaturvallisuus sekä sosiaalinen, ekologinen ja taloudellinen kestävyys.
Suomen valtion toimitilastrategian tavoitteena on tukea tuloksellista toimintaa, parantaa työsuorituksia, lisätä kustannustehokkuutta sekä varmistaa tilojen terveellisyys, turvallisuus ja valtion kokonaisedun ja yhteiskuntavastuun toteutuminen. Stragegia ohjaa Senaattia ja valtion virastoja ja laitoksia. Traficomissa laadittiin vuonna 2024 valtion toimitilastrategian toteuttamiseksi toimeenpanosuunnitelma, jonka kautta Traficom sitoutuu tukemaan valtion toimitilastrategian mukaisia vastuullisuustavoitteita. Näistä esimerkkinä on kuinka tuemme toiminnallamme valtion tavoitetta pyrkiä toimimaan edelläkävijänä hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisessa.
Senaatti-kiinteistöjen ja Traficomin yhteistyössä yhteiskuntavastuu huomioidaan osana toimintaa myös toimitilahankkeiden läpi viemisessä. Hankkeissa pyritään yhteistyössä huolehtimaan siitä, että toiminta on niin sosiaalisten, taloudellisten kuin ympäristönäkökulmienkin osalta kestävää. Tältä pohjalta kiertotalouusperiaatteen hyödyntäminen sisältyy olennaisesti toimitilahankkeisiin. Parhaiten se näkyy toimitilahankkeissa purkamisen minimoimisena, säilyttävänä korjaamisena ja hyväkuntoisten kalusteiden kierrättämisenä uudelleen käytettäviksi. Uusissa toimitiloissa hyödynnetään energiaa säästävää tekniikkaa kuten liiketunnistimilla toimivia valaistusratkaisuja ja vesihanoja. Työntekijöitä kannustetaan jätteiden kierrättämiseen sekä työmatkapyöräilyyn rohkaistaan panostamalla tilahankkeiden yhteydessä kunnollisiin pukuhuonetiloihin ja polkupyörien säilytysratkaisuihin.
Tekoälyn kestävä käyttö
Tekoälyn lisääntynyt käyttö toi esille tarpeen selvittää tekoälyn kestävää käyttöä. Traficom tuotti 2024 selvityksen, jonka nimeksi tuli "Luonnos kestävän tekoälyn työkalupakiksi (Tekijät: Miikkael Niemi, Veikko Sajaniemi, Maija-Leena Tapio)". Kestävällä tekoälyllä selvityksessä tarkoitetaan tekoälyä, jonka kehittämisessä ja käytössä osataan tunnistaa ja huomioida ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden tavoitteet.
Tekoälyn suurin vaikutus ympäristöön tulee energiankulutuksesta. Tekoälyn nettovaikutus ympäristöön riippuu siitä, kuinka hyvin osataan minimoida haitat ja maksimoida hyödyt. Tarkkaa vastausta ei vielä ole.
Selvityksessä korostuu organisaation vastuu. Työntekijät käyttävät niitä työkaluja, joita työnantaja heille tarjoaa. Tekoälyn käytön aiheuttamiin päästöihin voi vaikuttaa harkitsemalla tekoälyn käytön todellista tarvetta ja valitsemalla käyttöön sopiva sovellus.
Sosiaalinen jalanjälki
Yhteisöllisyyttä ja henkilöstön hyvinvointia parannetaan monipuolisesti
Vuoden aikana Traficomissa edistettiin yhteisöllisyyttä ja henkilöstön hyvinvointia monipuolisilla kohtaamisilla ja tapahtumilla. Hyvän työelämän reseptit -luentosarja herätteli henkilöstöä huomioimaan omaa hyvinvointiaan käsittelemällä teemoja, kuten ravinnon vaikutusta jaksamiseen, aivojen hyvinvointia asiantuntijatyössä ja palautumisen merkitystä. Virtapiiri-virkistysryhmä järjesti virkistysiltapäivän lisäksi erilaisia tempauksia. Henkilöstöllä on mahdollisuus osallistua kuntoremonttikursseille, ja Liikkeen voimaa -tempaus innostaa liikkumaan neljä kertaa vuodessa. Virastolla on myös omat joukkueet pyöräilyn kilometrikisoissa.
Panostamme henkilöstön osaamisen kehittämiseen kehittymis- ja urapoluilla
Virastossa toteutettiin organisaatiouudistus syksyllä 2024. Uudistuksen tavoitteena oli hakea selkeyttä organisaation rakenteisiin ja johtamisen rooleihin niin, että yhteistyö viraston sisäisesti pysyy hyvänä. Tavoitteena oli rakentaa viraston toimintaa ja tavoitteita ketterästi palveleva organisaatio. Tähän liittyen pyrittiin kehittämään selkeät päätöksentekoroolit ja loogiset tehtäväkokonaisuudet, jolloin henkilöstön työhyvinvointi ja jaksaminen paranisivat, ja jokaiselle olisi varmistettu riittävä lähiesihenkilötuki. Myös viraston johtamista ja toimintamalleja haluttiin kehittää niin, että ne tukevat asioiden tehokasta toimeenpanoa, asiantuntijoiden itsenäistä ja joustavaa toimimista sekä kehittymistä.
Organisaatiouudistusta tukemaan aloitettiin syksyllä 2024 esihenkilöiden koulutusohjelma, jonka tarkoituksena oli saada organisaation johtamisjärjestelmä ja toimintamallit tutuiksi kaikille esihenkilöille ja varmistaa yhtenäiset toimintatavat läpi viraston. Esihenkilöiden lisäksi käynnistettiin myös asiantuntijoille asiantuntijataitojen koulutusohjelma, jossa keskityttiin kaikille olennaisiin toimintamalleihin ja niiden omaksumiseen.
Työhyvinvointia ja työtyytyväisyyttä mitataan vuosittain henkilöstökyselyllä
Työhyvinvointia ja työtyytyväisyyttä mitataan vuosittain henkilöstökyselyllä. Otimme käyttöön valtionhallinnon uuden yhteisen henkilöstötutkimus HenkilöstöBaron keväällä 2025, jonka vuoksi vuoden 2024 henkilöstökyselyn ajankohta siirtyi vuoden vaihteen yli.
HenkilöstöBaro tarjoaa työvälineen strategiseen johtamiseen ja henkilöstön työtyytyväisyyden tilan selvittämiseen. Tutkimuksella kerätään henkilöstöltä nimetöntä palautetta eri teemoista, johdon ja esihenkilöiden HR-tiedolla johtamisen tueksi.
Kysely toteutettiin uudella henkilöstötutkimuksella ensimmäisen kerran maaliskuussa 2025. Jatkossa palaamme vanhaan rytmiin, jolloin henkilöstökysely tehdään vuoden lopussa. Tämä on tarkoitus toteuttaa jo vuoden 2025 lopusta alkaen. Kyselytuloksien arviointiasteikko muuttui HenkilöstöBarossa maksimiarvosanaan 4, aikaisemman VMBarossa käytössä olleen maksimiarvosanan 5 sijaan. Asteikon muutoksen vuoksi vertailukelpoisia tilastoja ei ole saatavilla. Vastaajamäärä kevään työtyytyväisyyskyselyyn oli 891 vastaaja, joka on 78,3 % henkilöstöstä.
Ohessa tarkempaa tietoa Traficomin henkilöstöstä ja HenkilöstöBaron tuloksista.
HenkilöstöBaro
Taloudellinen jalanjälki
Vastuullinen taloudenhoito Liikenne- ja viestintävirastossa vuonna 2024
Liikenne- ja viestintävirasto on sitoutunut talouden vastuullisuuteen kaikessa toiminnassaan. Vuonna 2024 virasto keskittyi talouden pitkäjänteiseen suunnitelmallisuuteen, säästötavoitteiden saavuttamiseen sekä tuottavuustoimiin, jotka varmistavat viraston taloudellisen kestävyyden ja resurssien tehokkaan käytön myös tulevaisuudessa. Työllään virasto varmistaa, että ihmiset, tavara ja tieto liikkuvat turvallisesti, sujuvasti ja kestävästi.
Liikenne- ja viestintävirasto vuoden 2024 tulos oli budjetoidusti noin 20 miljoonaa euroa alijäämäinen laajojen teknologiakehityshankkeiden vuoksi. Siirtomäärärahaa käytettiin vuonna 2024 suunnitellusti, jotta jo aiemmille vuosille suunniteltuja tuottavuutta edistäviä projekteja ja kehitystehtäviä saatiin toteutettua. Vuoden 2024 aikana virastossa toteutettiin palveluostoina etenkin kertaluonteisia ICT-kehityshankkeita mm. digitalisaation edistämiseen, palvelujen ja asioinnin parantamiseen sekä toiminnan tehokkuuden lisäämiseen. Virasto kattoi alijäämän aiemmilta vuosilta siirtyneellä määrärahalla. Teknologiavelan korjaaminen on pitkäaikainen ja vaativa kokonaisuus, joka ajoittuu useammalle vuodelle. Valtion tuottavuusohjelman säästötoimenpiteisiin vastaamiseksi virasto tehostaa toimintaansa jatkuvasti.
Vuonna 2024 virasto käynnisti talouden pitkäjänteisiä tehostamis- ja sopeuttamistoimia, jotka varmistavat talouden tasapainon vaikeissakin taloudellisissa olosuhteissa. Sopeuttamistoimet ovat osa viraston ennakoivaa taloussuunnittelua, joilla vastataan valtionhallinnon tuottavuustoimien mukaisiin säästöpaineisiin.
Virkamiehenä Traficomissa
Perustuslain mukaisesti kaikessa viranomaistoiminnassa on noudatettava tarkoin lakia. Virkamiehen velvollisuuksista säädetään valtion virkamieslaissa. Virkamiehen velvollisuudet on määritelty laajemmiksi kuin mitä työsopimussuhteisen työntekijän valtion tehtäväkentän vuoksi. Virkamiehen on muun muassa suoritettava tehtävänsä asianmukaisesti ja viivytyksettä. Hänen on noudatettava työnjohto- ja valvontamääräyksiä. Lisäksi hänen on käyttäydyttävä asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla.
Traficomin intranetissä Kaistassa on käsitelty virkamiehenä toimimista seuraavien osa-alueiden osalta: hyvän hallinnon perusteet, virkamiehen vastuu, viranomaistoiminnassa käytettävä kieli, virkamies ja sosiaalinen media, julkisuus viranomaistoiminnassa ja virkamiehen esteellisyys sekä vieraanvaraisuuden vastaanottaminen. Intranetin lisäksi aihepiirejä koskeva verkkokoulutus kuuluu asiantuntijoiden tietoiskukokonaisuuteen ja on jokaisen suoritettava. Kurssin materiaali valmistui vuoden 2024 aikana. Verkkokurssilla käydään läpi yleisellä tasolla hyvän hallinnon perusteita, virkamiehen vastuita ja muita tärkeitä virkamiestyössä tarvittavia ohjeita.
Intranetin ja koulutuksen myötä ei suoraan tule näiden aiheiden asiantuntijaksi, mutta ne osaltaan ohjaavat havaitsemaan mahdollisia ongelmia, toimimaan koulutuksesta saadun tiedon mukaisesti ja tarvittaessa kääntymään kysymyksin esihenkilön, hallinnon asiantuntijoiden tai oikeudellisen tuen puoleen.
Vuoden 2024 loppuun mennessä Virkamiehenä Traficomissa -verkkokoulutuksen suoritti 31 % Traficomin henkilöstöstä. Kurssi on osa asiantuntijoiden tietoiskukokonaisuutta ja kaikkien on suoritettava koulutus toukokuun loppuun 2025 mennessä.
Timo Korhonen, lakimies
Turvallisuuskulttuurin mittaaminen ja kehitystyö virastolla
Virastossa sovellettava tietoturvastandardi ISO/IEC 27001 edellyttää arvioimaan tietoturvallisuuden hallintamallin vaikuttavuutta toiminnassaan. Vaikuttavuuden arvioinnin yhtenä keinona virastossa on toteutettu turvallisuuskulttuuria mittaavia henkilöstökyselyitä vuodesta 2020 alkaen. Kyselytutkimuksen tarkoituksena on selvittää, auttaa kehittämään ja osoittamaan viraston turvallisuuskulttuurin ja henkilöstön turvallisuustietoisuuden tasoa. Turvallisuuskulttuuria mitataan ja havainnoidaan myös monilla muilla tavoilla, kuten sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla.
Vuoden 2024 kyselyn tutkimustulokset sekä myös auditointien havainnot viestivät turvallisuuskulttuurimme positiivisesta kehittymisestä, jonka on määrätietoisen ja pitkäjänteisen turvallisuuden kehittämistyön tulosta.
Kyselytutkimus
Kulttuuritutkimuksessa kysytään virastolaisten mielipiteitä ja asenteita niin johtamisesta, omasta toiminnasta kuin viraston turvallisuuden tasosta sekä kartoitettiin turvallisuusosaamista ja sen kehittymistä. Kysymykset ja väitteet käsittelevät viraston kokonaisturvallisuuden hallintamalliin kuuluviin osa-alueisiin kuten tietoturvallisuuteen, tietosuojaan, riskienhallintaan, paloturvallisuuteen, pelastautumiseen, varautumiseen sekä tapaturma- ja sairauskohtaustilanteisiin liittyviä asioita.
Kyselytutkimuksessa pyydetään arvioimaan viraston turvallisuuskulttuuria ja henkilön omaa turvallisuustietoisuutta kouluarvosanoin asteikolla 4 - 10.
Vuoden 2024 tilannetta koskeva kulttuuritutkimuksen vastausprosentti oli 50 %, mikä oli viraston uusi vastaajamääräennätys ja kokonaisotantana erinomainen. Kulttuuritutkimukset tulokset osoittavat turvallisuuskulttuurin- ja tietoisuuden olevan kokonaisuutena hyvällä tasolla ja myös kehittymistä on tapahtunut jälleen parempaan suuntaan edellisestä vuodesta. Virasto sai vuoden 2024 kyselyssä turvallisuuskulttuurin kouluarvosanaksi 8,45 ja tietoisuuden arvosanaksi 8,53.
Turvallisuusosaamisen kehittäminen
Virastossa henkilöstön turvallisuusosaamisen kehittämiseen on panostettu pitkäjänteisesti jo pidemmän aikaa. Virastossa on käytössä konseptoitu turvallisuuden oppimispolku, jonka sisältämien koulutusten avulla varmistetaan että jokainen viraston työntekijä omaa riittävät tiedot ja taidot turvallisuusasioissa. Oppimispolkukokonaisuus koostuu erilaisista turvallisuuskoulutuksista, joista osa on kaikille pakollisia ja osa on rooli- ja tehtäväkohtaisia syventäviä koulutuksia.
Osaamistason ylläpitämiseksi ja turvallisuuskulttuurin kehittämiseksi vuonna 2024 virastossa aloitettiin turvallisuusosaamistasojen määrittelytyö sekä turvallisuusviestintäsuunnitelman laatiminen. Vuoden aikana virastossa käynnistettiin myös organisaatiomuutoksen johdosta kaikille esihenkilöille kohdennettu koulutusohjelma, johon sisältyy tietoisku turvallisuusasioista.